Share this page
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Urban Ceramic

Author:

Fabrizio Belluzzi; Carlo Junior Bronzi & Beatrice Galeassi

 

Cross Design Trend:

Rise

 

Fabrizio Belluzzi was born in Jesi (Ancona, Italy) on the 5th of May 1984 – Team leader

In 2009 he graduates with honours in Construction Engineering and Architecture from Università Politecnica delle Marche, Ancona.  In 2016 he earns PhD in Civil and Environmental Engineering and Architecture. He earns his engineering qualification and starts working independently, collaborating with Engineering and Architecture studios (Santarelli & Partners, Mondaini Roscani Architetti Associati). He works as a Technical Consultant at the Ancona Tribunal and various credit institutions. He is a member of the Architecture and Urban Construction Committee of the Order of Engineers of Ancona.  He participates in numerous national competitions, receiving several awards and mentions.

 

Carlo Junior Bronzi was born in Fermo (Italy) on the 16th of November, 1992

He is a Master’s candidate in Construction Engineering and Architecture from Università Politecnica delle Marche, Ancona. He represented Università Politecnica delle Marche at the World Retail Congress in Dubai in 2016. In the same year he collaborated in the Engineering and Architecture studio “Mondaini Roscani”. He worked on design and participated in workshops abroad (Tallin, Santiago of Chile and Dubai).

 

Beatrice Galeassi was born in Jesi (Ancona, Italy) on the 7th of January 1983

In 2010, she graduated with honours in Construction Engineering and Architecture from Università Politecnica delle Marche, Ancona.  She earned her engineering qualification in 2010, and architecture qualification in 2012. Since 2013 she has been an expert technician on acoustics. In 2012 she opened her technical studio where she works on architecture, energy and interior design, dealing with restoration and refurbishment projects.  She participated in architecture workshops in Rome and Milan, receiving special mentions.







From factory to living

 

The project concept was inspired by the RISE trend: the distance between industry and craftsmanship is reduced, imperfections become the identifying traits of the project, and by touching the ceramic surfaces one can feel the materiality, enhancing the sense of tact just as that of sight.

 

The idea for this project focuses on the architectonic and functional restoration of an old ceramic factory, located in a former industrial area that is now absorbed into the city’s urban development. The project aims to maintain the memory of the ancient neighbourhood alive, by redeveloping and upgrading its architectonic and industrial heritage. Starting from the concept of “complementary contrast,” the project offers an updated version of the interpretation of living in a contemporary fashion of a former warehouse, creating a new living space.Contrast between old and new, history contemporaneity is emphasized. The selected finishing — ceramic, metal, bricks, raw cement and wood — simultaneously highlights the contrast between the then and now, and the desire to blend past with present.

The project for this loft derives from the customers’ (a young couple in their early 305) specific request to allocate the ground floor of the building to living space that could accommodate parties and receptions with friends. The space to be created reflects this specific requirement: a one open space, composed of various communicating spaces that allow for social gatherings to take place within it. Various connecting rooms can be distinguished: the and entryway with consolle, the actual living area, with small sofas for more ’discrete’ conversations, the kitchen island in the middle of the room, in a wedge shape. The kitchen, lot which turns into dining table, acts as a centralizing fulcrum of the various spaces with different functionalities. The entire space is marked by a long hall, recalling the show—room path. The variation in areas and destinations within the apartment are indicated on the map by a corresponding variation in hard surface. The choice to treat the hard—surfaced area in a “dualistic” fashion derives from the intention to underline the encounter between old and new, the old factory function turned into housing.  Tiles with a cement finishing are placed in the central part of the living area. Such a paving recalls the original industrial paving of the factory. A warmer pavement is inserted along the central pathway, with wood—like textures, more suitable to the residential vocation of the space. The wooden pattern gradually dissolves while going up, creating marquetry that tends to dismember the wall, recalling an old, abandoned building.

The project concept begins from the parallel between the ceramic production process in old factories and the different stages in food preparation. The first phase of grinding, which entails blending of various raw materials, inspired the creation of the “materioteca,” meaning an actual, equipped exhibition wall, where various coloured powders are placed: such a wall is used in the cooking space as a spices pantry, vertical garden, utensils display case (wall D). The “production process”—— molding, glazing and firing —— conceptually continues in the kitchen island, where food preparation occurs: the aspiration hood itself strongly recalls the funnel shape of old press machines; the dining table becomes display case of the end product, where materials and textures used in the project are reproposed in a synthesis. A green wall is created behind the spiral staircase, which connects the ground floor to the first floor. The wall is partly upholstered with essences and partly with moss, creating a vertical garden inside the apartment. The wall reminds of the green that has appropriated the interior of the old laboratory, while signalling the desire to draw closer to a more natural and environment-friendly context.

In the bathroom on the ground floor, small—sized tiles were used to recreate a vintage environment with natural tones playing in chiaroscuro. The sleeping area is located on the upper floor, and can be accessed through a helicoid staircase from the living room, with steps covered in cement—like tiles.

Furniture and objects — from equipped walls to the kitchen island, from the coffee table to the gardens — are designed to optimize the use of Caesar ceramics, so to highlight their possible application in design projects.

 















One – Indigo
One – Cement
Vibe – Quercia
Trace – Iron
Portraits – Stromboli
Trace – Corten
Trace – Alumina
FABULA – Nucis
FABULA – Ulmus
One – Mix Decò